یک مدیر موفق در ایجاد انگیزه و ارتقاء آن در کارکنان، چه می کند؟

انگیزه کارکنان

امروزه، از مهم ترین مسائلی که مدیران سازمان ها و شرکت ها به آن توجه می کنند، مساله انگیزش و تزریق آن به کارکنان خویش است. چرا که در هر سازمانی کارکنان بر اساس انگیزه و انگیزشی که دریافت می کنند. در انجام کار خویش، مصمم می شوند. انگیزه یعنی هر آن چه که انسان را به انجام کاری سوق می دهد. و در انسان حس و حالی برای ادامه ی کارهایش ایجاد می کند. ایجاد و تزریق انگیزش به کارکنان سازمان ها، از مواردی مهم است. که مدیران باید به آن توجه و دقت لازم و کافی را داشته باشند.

وقتی در کارکنان سازمان ها و یا هر کسب و کاری، انگیزش کافی وجود داشته باشد. سازمان به سمت سازمان برتر سوق پیدا می کند که خروجی آن، حصول به اهدافی است که سازمان به دنبال آن می باشد.

حال ببینیم مدیران با چه راه کارهایی می توانند به ایجاد انگیزه لازم در کارکنان دست یابند:

 

  • جایگزین کردن احساس مسئولیت در کارکنان به جای فرمانبرداری محض

با لحاظ قراردادن این مهم که بسیاری از کارکنان در سازمان ها، به دلیل ایمان و هدف شان، خود را متعهد و مسئول در انجام کارها و فعالیت هایشان می دانند یک مدیر موفق می تواند از این نکته، جهت ایجاد بستری مناسب برای ایجاد و تزریق انگیزه در کارکنان، استفاده نماید.

  • فراهم کردن امنیت شغلی برای کارکنان (انگیزه کارکنان)

وقتی کارکنان سازمان ها، رضایت شغلی داشته باشند و به تبع این رضایت شغلی، امنیت شغلی هم داشته باشند. قطعا در انجام وظایف و فعالیت های خویش انگیزه ی کافی دارند. رضایت مندی از شغل و داشتن امنیت شغلی عبارتند از : داشتن حقوق مکفی، برخورداری از امکانات رفاهی، مراتب قدردانی و تشکر از کارکنان. مدیری موفق است که فضای کسب و کارش مملو از رایحه های رضایت، امنیت و امید باشد و عطر انگیزه در تمام فضای کسب و کارش، آغشته باشد.

 

  • فراهم کردن حس اعتماد در کارکنان 

در سازمان و یا کسب و کاری که روابط مدیران و کارکنان برپایه ی دوستی و اعتماد باشد. کارکنان انگیزه -ی بیش تری برای انجام کارها و فعالیت هایشان پیدا خواهند کرد. برای حفظ انگیزه در کارکنان، مدیران موظف هستند که از بروز هرگونه شایعه در سازمان پیشگیری کنند. تا هیچ گونه ابهام و شبهه ای در سازمان، وجود نداشته باشد و سرتاسر فضای کسب و کار مملو از حس اعتماد باشد.

انگیزه کارکنان

 

  • ایجاد بستری مناسب برای تقویت و پیشرفت کارکنان (انگیزه کارکنان)

وقتی کارکنان در سازمان ها، به موفقیت ها و پیشرفت هایی که مدنظرشان می باشد دست یابند. قطعا انگیزه ی بیش تری برای ادامه ی کار خواهند داشت. و این خلاقیت مدیران را می طلبد که با فراهم نمودن بسترهای مناسب برای موفقیت کارکنان، به تقویت موفقیت کارکنان بپردازند.

 

 

  • فراهم نمودن علاقه مندی شغلی در کارکنان 

وقتی کارکنان سازمان ها، به شغل و فعالیتی که انجام می دهند، علاقه ی فراوانی داشته باشند. بالطبع افزایش انگیزه ی کاری در آنان ملموس خواهد بود.

از این رو، مدیری موفق است که در تقسیم بندی مسئولیت به کارکنانش، علاقه افراد را لحاظ نماید. تا کارکنان به انجام کاری بپردازند که با رضایت و علاقه شان، هماهنگ باشد و اکراه و اجباری در انجام آن، نداشته باشند. اکراه واجبار در انجام فعالیت ها، به کم انگیزه گی و یا بی انگیزه گی کارکنان منجر خواهد شد که خروجی آن، پایین آمدن کارآیی می باشد.

 

  • کاهش و مرتفع ساختن محدودیت های سازمانی 

محدودیت هایی که در سازمان وجود دارد، اعم از پرسروصدا بودن محیط، بعد مسافت، گرمایش و یا سرمایش، از مواردی هستند که در انگیزه ی کارکنان نقشی موثر دارند.

از این رو، یک مدیر با تدبیر باید در کاهش و یا از بین بردن این محدودیت ها، تمام تلاش خویش را به کار ببرد.

 

  • توجه به تکریم و اکرام کارمندان 

لحاظ کردن شخصیت کارکنان و احترام گذاشتن به کارکنان، از مواردی است که در افزایش انگیزه آنان اثر بخش است و این دقیقا، مصداق این بیت شعر است :

درس معلم، ار بود زمزمه محبتی                    جمعه به مکتب آورد طفل گریز پای را

 

رعایت تمامی موارد مطروحه در فوق، به ایجاد و افزایش انگیزه در کارکنان کمک قابل توجهی می کند و

وقتی کارکنان یک سازمان با انگیزه ی تمام به انجام کارهایشان بپردازند، رشد و تعالی سازمان را نظاره گر خواهیم بود.

دیگر مقالات ما را در این سایت دنبال کنید.