آشنایی با مفهوم آینده پژوهی

 

در مقاله ی پیشین، یکی از رموز توسعه ی فردی را آینده پژوهی وصف کردیم. و قرار گذاشتیم که جهت آشنایی شما خوانندگان، این مقاله را به تبیین مفهوم، اهداف، روش ها و فواید استفاده از آینده پژوهی اختصاص دهیم :

اندیشیدن در خصوص آینده، امری ضروری و انکار ناپذیر است. انجام هر گونه فعالیت برای آینده، نیاز به اندیشیدن و تفکر دارد.

سرعت تغییرات و تحولات، امروزه بسیار بالاست، به طوری که اگر با این سرعت همراه نباشیم، تاب تحمل این تغییرات را نخواهیم داشت. ممکن است که انسان ها، نتوانند آگاهی و اطلاعی از آینده نداشته باشند. اما می توانند سرنوشت آینده خویش را رقم بزنند و به ترسیم شکلی مطلوب از آینده خویش بپردازد..

از این رو، هم سو شدن با تغییرات و تحولات از اساسی ترین نیازهای هر انسانی می باشد

متخصصان و فرهیختگانی که در حوزه های مختلف دانش، فنآوری، محیط زیست، جامعه، اقتصاد و… نگرشی بلند مدت به آینده دارند تا بتوانند به اهداف و ارزش های از پیش تعیین شده شان حصول یابند، آینده پژوه نام می گیرند.

آینده پژوهی، علم شناخت فرصت ها و فنآوری های جدیدی است. که سرمایه گذاری در آن، موجبات بازدهی بیش تری را فراهم می آورد. آینده پژوهی یعنی آماده بودن برای آینده و به کارگیری منابع و امکانات موجود به منظور دست یابی به ارزش ها و اهداف از پیش تعیین شده.

و هم چنین از آن جا که مدیریت، اقدامی برای آینده است. و آینده هم فرصت مناسبی برای دست یابی به ایده ها، اهداف، رویاها، استراتژی ها و … است. لذا آینده پژوهی از زیر شاخه های علم مدیریت است.

در دنیای کسب و کار، دولت مردان و فرهیختگان همگی در حال بیداری و درک این واقعیت هستند. که برای بهره وری بیش تر از آینده، باید به آینده تمرکز کرد.

صاحب نظران و متخصصان این حوزه، دست یابی به اهداف ذیل را از شاخصه های این علم می دانند

 

  • تصویر سازی از اشکال و حالت های آینده
  • تحلیل آینده ی پیش رو
  • گزینش آینده ای مناسب و مطلوب

آینده پژوهی، با روش های مختلفی طراحی و اجرا می گردد که هر روش آن مختص به یکی از علوم و شاخه های آن می گردد.

مقاله ی بعد را به تشریح روش های مزبور و تبیین هر یک از این روش ها به علوم مختلف، اختصاص خواهیم داد

با ما همراه باشید

ادامه از مقاله…

مقالات بیشتر…